HG NR. 1569 din 2002 Guvernul României Norm din 18/12/2002 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 27 din 20/01/2003 privind limitele legale de perisabilitate la mrfuri în procesul de comercializare Art. 1. - Prin perisabiliti, în sensul prezentelor norme, se înelege sczmintele care se produc în timpul transportului, manipulrii, depozitrii şi desfacerii mrfurilor, determinate de procese naturale, cum sunt: uscare, evaporare, volatilizare, pulverizare, hidroliz, rcire, îngheare, topire, oxidare, aderare la pereii vagoanelor sau vaselor în care sunt transportate, descompunere, scurgere, îmbibare, îngroşare, împrştiere, frâmiare, spargere, inclusiv procese de fermentare sau alte procese biofizice, în procesul de comercializare în reeaua de distribuie (depozite cu ridicata, uniti comerciale cu amnuntul şi de alimentaie public). Art. 2. - Nu constituie perisabiliti pierderile incluse în normele de consum tehnologic, precum şi cele produse prin neglijen, sustrageri şi cele produse de alte cauze imputabile persoanelor vinovate sau cele determinate de cauze de for major. Art. 3. - Limitele maxime de perisabilitate care pot fi acordate la mrfuri potrivit prevederilor art. 1 sunt prevzute la art. 13. Art. 4. - Perisabilitile produse în condiiile menionate la art. 1 se aprob de ctre managerul, directorul sau administratorul persoanei juridice, dup caz, la nivelul cantitilor efectiv constatate ca pierderi naturale cu ocazia recepionrii mrfurilor transportate, a inventarierii sau a predrii gestiunii, pân la limitele prevzute la art. 13. Art. 5. - Limitele maxime de perisabilitate pentru mrfurile ambalate în recipiente din sticl se aplic şi pentru ambalajele respective. Art. 6. - Perisabilitile pot fi acordate numai dup o verificare faptic a cantitilor de produse existente în gestiune, stabilite dup cântrire, numrare, msurare şi prin alte asemenea procedee şi dup efectuarea compensrilor conform prevederilor legale în vigoare. Art. 7. - Limitele maxime de perisabilitate admise la depozitare şi desfacere se stabilesc la nivelul întregii activiti a persoanei juridice pltitoare de impozit pe profit, prin aplicarea coeficientului stabilit pentru grupa de mrfuri la preul de înregistrare al mrfurilor intrate sau la preul de livrare pentru mrfurile vândute în perioada cuprins între dou inventare. Art. 8. - Aceleaşi limite maxime de perisabilitate se acord şi pentru mrfurile din stoc. Art. 9. - Limitele maxime de perisabilitate în timpul transportului se aplic o singur dat pentru cantitile de marf efectiv intrate sau, dup caz, livrate, în funcie de condiia de livrare stabilit între furnizor şi beneficiar. Art. 10. - Comercianii pot stabili cote de perisabiliti difereniate sortimental pe depozite, magazine, gestiuni, pentru a fi admise la cheltuieli deductibile din profitul impozabil, cu obligativitatea încadrrii în limitele maxime de perisabilitate prevzute pentru grupa respectiv de mrfuri. Art. 11. - Pierderile sau scderile cantitative care depşesc normele de perisabilitate stabilite nu sunt deductibile din punct de vedere fiscal. Art. 12. - Normele privind limitele legale de perisabilitate se aplic numai persoanelor juridice care sunt obligate, potrivit legii, la plata impozitului pe profit, în limita crora cheltuielile cu perisabilitile sunt deductibile din veniturile realizate. Art. 13. - Limitele maxime de perisabilitate care pot fi acordate la mrfuri în procesul de comercializare sunt cele cuprinse în tabelele urmtoare, şi anume: a) tabelul nr. 1, pentru produse alimentare şi nealimentare; b) tabelul nr. 2, pentru produse medicamentoase de uz uman; c) tabelul nr. 3, pentru produse farmaceutice şi alte produse de uz veterinar. TABELUL Nr. 1*) LIMITELE LEGALE de perisabilitate pentru produse alimentare şi nealimentare ___________ *) Tabelul nr. 1 este reprodus în facsimil. Limita maxim de perisabilitate (%) Nr. Denumirea grupei, Felul crt. subgrupei sau ambalajului Desfacere cu produsului TransportDepozitare amnuntul sau în alimentaia public 0 1 2 3 4 5 1. Carne, slnin, vrac, tvi, organe şi navete, saci subproduse comestibile (de ovine, porcine, bovine, psri, vânat) - proaspete şi refrigerate 0,15 0,25 0,45 (exclusiv cele preambalate în gramaj fix şi carnea de miel) 2. Carne de miel - vrac, tvi, proaspt şi navete, saci - 0,25 0,45 refrigerat 3. Carne congelat vrac, tvi, navete - 0,25 1,20 4. Preparate din carne navete, tvi, (cu excepia celor saci 0,20 0,30 0,75 crude, uscate şi a celor preambalate în gramaj fix) 5. Preparate din carne navete, tvi, crude, uscate (cu saci 0,10 0,27 0,75 excepia celor preambalate în gramaj fix) 6. Brânzeturi şi navete, putini, produse lactate butoaie, proaspete bidoane, lzi, cutii a) Fermentate sau frmântate - parafinate sau lzi, cutii 0,24 0,50 1,25 acoperite cu folie - neparafinate sau lzi, cutii 0,40 0,50 1,25 neacoperite cu folie b) Topite şi navete, lzi, 0,40 0,15 1,25 afumate cutii c) Brânzeturi navete, lzi, proaspete putini, cutii - caş de oaie 1,00 1,50 1,25 proaspt; - unt de mas bloc; - 0,05 0,60 - urd; 1,00 1,50 1,25 - brânz de vaci; 1,00 0,25 1,25 d) Brânzeturi în 1,50 0,35 1,25 saramur (telemea, Fetta, etc.) - butoaie, pstrate în bidoane, putini frigider 7. Lapte de consum butelii din sticl şi din 0,10 0,20 0,45 plastic, pungi din plastic, cutii, bidoane 8. Peşte: cisterne, lzi, butoaie, cutii - viu 0,80 0,30 0,55 - proaspt şi 0,80 0,30 0,55 refrigerat - congelat 0,30 0,30 0,55 9. Peşte afumat, lzi, cutii, srat, subproduse butoaie, precum şi preparate borcane şi semipreparate din peşte, inclusiv 0,10 0,20 0,30 icre (exclusiv porionat în gramaj fix) 10. Ou lzi, cofraje 0,50 0,30 1,50 11. Ulei comestibil butoaie, 0,20 0,07 0,10 cisterne 12. Fin, gris şi saci, pachete, 0,06 0,025 0,08 produse decorticate boxpalete 13. Orez saci, pachete, 0,06 0,30 0,07 boxpalete 14. Arpacaş, fin de saci, pachete 0,06 0,025 0,08 porumb 15. Produse de lzi, navete, panificaie (paste saci, pungi, 0,10 0,02 0,08 finoase, biscuii, cutii pesmet) 16. Cozonac, pateuri, lzi, navete 0,10 0,02 0,28 plcinte 17. Zahr saci, lzi, 0,08 0,08 0,10 cutii, boxpalete 18. Dulciuri, produse cutii, lzi, de bombonerie boxpalete 0,10 0,02 0,10 (bomboane, jeleuri, rahat, halvi) - exclusiv preambalate în gramaj fix 19. Halva cutii, lzi, navete 0,10 0,50 0,10 20. Prjituri (inclusiv tvi, cutii, napolitane, lzi, navete 0,10 - 0,25 fursecuri turt dulce) - exclusiv preambalate în gramaj fix 21. Îngheat bidoane, cutii 0,10 - 0,55 22. Ap mineral boxpalete, navete butelii din sticl, 1,00 0,50 0,30 butelii din plastic 0,05 0,005 0,02 23. Buturi rcoritoare boxpalete, navete butelii din sticl 1,00 0,50 0,30 butelii din plastic 0,05 0,005 0,02 24. Vin, uic, navete, cutii - - 0,10*) rachiuri şi alte buturi alcoolice - îmbuteliate în recipiente din sticl 25. Vin, uic, butoaie, rachiuri cisterne - vrsate 0,075 0,005 0,05 26. Bere navete, butelii din sticl, 0,25 0,04 0,50 navete, butelii din plastic 0,05 0,005 0,02 27. Conserve de navete, legume şi fructe boxpalete, 0,10 0,10 0,10 ldie, cutii, borcane 28. Marmelad, magiun ldie, borcane 0,10 0,50 0,10 29. Legume - proaspete lzi, ldie, navete, cutii, 0,20 0,30 1,3 plase, casolete 30. Fructe - proaspete lzi, ldie, navete, cutii, 0,20 0,40 1,3 plase, casolete 31. Legume şi fructe - uscate, lzi, navete, 0,05 0,10 0,30 deshidratate casolete 32. Legume şi fructe - semiindustrializate butoaie 0,10 0,30 1,3 (lacto-fermentate în saramur, oet, pulpe, marcuri, sucuri concentrate) 33. Cafea (boabe crud, prjit, mcinat)- saci 0,01 0,03 0,10 - exclusiv preambalat în gramaj fix 34. Ceai (exclusiv saci, cutii 0,10 0,03 0,10 preambalat în gramaj fix) 35. Piper - alb; saci, lzi 0,10 0,40 0,10 - negru 0,10 0,03 0,10 (exclusiv preambalat în gramaj fix) 36. Susan, ienibahar, saci, lzi 0,10 0,03 0,08 scorişoar, cuişoare, nucşoar, cacao, vanilie şi alte condimente şi mirodenii (exclusiv preambalate în gramaj fix) 37. Foi de dafin (exclusiv saci, lzi 0,10 0,20 0,10 preambalat în gramaj fix) 38. Msline (exclusiv butoaie, bidoane 0,05 0,20 0,45 preambalate în gramaj fix) 39. Curmale, smochine, lzi, saci 0,10 0,20 0,08 roşcove, alune turceşti (exclusiv preambalate în gramaj fix) 40. Stafide (exclusiv ldie 0,10 0,10 0,10 preambalate în gramaj fix) 41. Miez de nuc şi saci - - 1,00 semine de dovleac (exclusiv preambalate în gramaj fix) 42. Arahide (cu coaj saci 0,10 0,45 0,09 şi decorticate) - exclusiv preambalate în gramaj fix 43. Nut (crud) - saci 0,002 0,14 0,09 exclusiv preambalate în gramaj fix 44. Migdale (exclusiv saci 0,10 0,50 0,08 preambalate în gramaj fix) 45. Preparate culinare tvi, navete, şi semipreparate cutii, casolete - - 0,45 46. Alte produse alimentare: - sare (bulgri şi saci 0,20 0,30 0,05 mcinat); - oet - vrac; butoaie 0,10 0,006 0,05 - miere şi produse apicole; bidoane, 0,02 0,05 0,30 (exclusiv borcane, lzi, preambalate în gramaj fix) 47. Produse de uz casnic, menaj, decorative din sticl, cristal, sticl termorezistent: - produse pentru cutii 0,15 0,05 0,10 menaj şi decorative; - borcane, baloane, palete, vrac 1,50 1,00 1,00 sticle pentru uz casnic; - geamuri; vrac, palete, 2,50 0,50 1,00 stelaje - oglinzi; pachete, cutii, 0,80 0,15 0,50 stelaje - globuri şi cutii, vrac 0,50 0,15 1,00 abajururi; pachete - globuri şi cutii 0,50 0,50 1,80 ornamente pentru pom; - becuri electrice cutii 0,10 0,05 1,00 şi tuburi fluorescente 48. Produse din porelan, faian, ceramic, vitrus, ceroterm, majolic, alabastru şi şamot: - produse pentru cutii, vrac 0,40 0,10 0,40 menaj şi decorative; - produse sanitare; vrac, cutii 0,15 0,05 0,10 - plci de faian, cutii 0,10 0,05 0,15 gresie, ceramic 49. Produse de menaj şi decorative din vrac, cutii, argil glazurat pachete 0,55 - 0,50 50. Produse decorative din argil vrac, cutii, 1,45 - 0,50 neglazurat pachete 51. igle, coame, olane vrac, palei 0,30 0,05 0,10 52. Crmizi şi materiale de vrac, cutii, 0,20 - 0,10 zidrie asimilabile palei 53. Ciment, ipsos, var vrac, saci 0,03 0,02 0,10 54. Hum vrac, saci 0,05 0,45 1,20 55. Produse chimice - lichide flacoane din 0,50 0,10 0,10 sticl, plastic - praf, bulgri vrac, saci, - 0,05 - cutii 56. Detergeni uz pungi plastic, 0,80 0,10 0,20 casnic hârtie, cutii, saci 57. Produse de toalet (exclusiv cele din flacoane din 0,20 0,10 0,30 casete şi seturi) sticl, plastic 58. Lemn de foc vrac 0,40 depozitare şi desfacere 7,0 - la o durat medie de depozitare de 90 de zile; limita maxim de perisabilitate de 7,0 se aplic proporional cu durata efectiv de depozitare raportat la o perioad de 90 de zile 59. Crbuni: lignit, vrac 0,30 depozitare şi desfacere crbune brun, huil, brichete 1,5 - la o durat medie de (exclusiv depozitare de 90 de zile; subgranulat) limita maxim de perisabilitate de 1,5 se aplic proporional cu durata efectiv de depozitare raportat la o perioad de 90 de zile 60. Crbune mrunt vrac 0,50 depozitare şi desfacere (subgranulat) 5,0 - la o durat medie de depozitare de 90 de zile; limita maxim de perisabilitate de 5,0 se aplic proporional cu durata efectiv de depozitare raportat la o perioad de 90 de zile *) Se aplic pentru vin, uic, rachiu, buturi alcoolice îmbuteliate şi vândute la pahar. TABELUL Nr. 2*) LIMITELE LEGALE de perisabilitate pentru produse medicamentoase de uz uman ____________ *) Tabelul nr. 2 este reprodus în facsimil. Limita maxim de perisabilitate (%) Nr. Denumirea grupei, Felul crt. subgrupei sau ambalajului Desfacere în produsului TransportDepozitare farmacii şi drogherii 0 1 2 3 4 5 1. Substane farmaceutice lichide: a) apoase flacon sticl/ 0,30 0,50 2,00 canistr PVC b) alcoolice flacon sticl/ 0,30 0,50 1,00 canistr PVC c) volatile flacon sticl/ 0,30 0,50 2,50 canistr PVC d) foarte volatile flacon sticl 0,30 1,00 3,00 e) acizi şi substane flacon sticl uleioase 0,30 1,00 2,00 2. Substane borcan sticl/ farmaceutice de cutii PVC 0,25 1,00 2,50 consisten moale 3. Substane farmaceutice de consistent solid pungi PVC/ 0,20 0,50 2,00 (pulberi) pungi hârtie 4. Produse vegetale pung (ceaiuri medicinale) hârtie/carton 0,20 0,50 1,00 5. Medicamente specialiti în fiole, ambalaj comercial flacoane, cutii 0,40 - 0,20 (fiole, flacoane, carton cutii etc.) TABELUL Nr. 3*) LIMITELE LEGALE de perisabilitate pentru produse farmaceutice şi alte produse de uz veterinar ____________ *) Tabelul nr. 3 este reprodus în facsimil. Denumirea grupei, Limita maxim de perisabilitate (%) Nr. subgrupei sau Felul crt. produsului ambalajului Transport Depozitare Desfacere 0 1 2 3 4 5 1. Produse farmaceutice de uz veterinar Injectabile: a) soluii apoase flacoane sticl, 0,3 0,5 2,0 plastic b) soluii uleioase flacoane sticl, 0,3 0,5 2,0 plastic c) suspensii apoase flacoane sticl, 0,3 0,5 2,0 plastic Pulberi pungi, saci, 0,3 0,5 2,0 cutii Bujiuri, ovule, cutii plastic 0,3 0,5 2,0 supozitoare Antiparazitare: a) externe sub formbidoane plastic 0,3 0,5 2,0 de emulsie apoas b) externe sub formbidoane plastic 0,3 0,5 2,0 de emulsie uleioas c) interne (per os) cutii plastic 0,3 0,5 1,0 d) injectabile flacoane sticl, 0,3 0,5 2,0 plastic 2. Dezinfectante bidoane/ 0,3 0,5 2,0 butoaie plastic 3. Antiseptice bidoane plastic 0,3 0,5 2,0 4. Raticide cutii plastic 0,3 0,5 2,0
-
Home
-
Contabilitate
-
Evaluări
-
Expertize contabile
-
Audit
-
Contact